Blog Layout

Het effect van de ademhaling op je stem

Katrien Geeraerts • 11 augustus 2023

In het verleden heb ik veel tijd doorgebracht in vergadering voor mijn werk. Het vele praten, gecombineerd met chronische hyperventilatie, zorgde voor benauwdheid, borstademhaling en spanning in mijn middenrif. Door mijn ademhaling te hertrainen, ging het al veel beter. Maar ik heb ook veel gehad aan praktische informatie, tips en oefeningen om mijn spreekademhaling te ontspannen die ik hieronder met jullie deel.


Onze ademhaling is niet alleen de basis van leven, maar ook van onze stem. Als je problemen hebt met je stem of als je boodschap niet goed overkomt, ligt dit vaak aan de manier waarop je ademt. Meestal staan we er niet bij stil hoe we ademen, omdat het automatisch gebeurt. Gelukkig maar. Toch is het goed om af en toe bewust stil te staan bij hoe we ademen, niet alleen tijdens een yogales.


Er kunnen veel dingen fout gaan met onze ademhaling tijdens het spreken. Hier volgen enkele veelvoorkomende fouten:

1. VERGETEN OM OP TIJD IN TE ADEMEN TIJDENS HET SPREKEN.

Onze ademhaling is de energiebron van onze stem. Vaak vergeten we echter om op tijd in te ademen. We praten maar door en nemen geen tijd om rustig en op het juiste moment weer in te ademen. Normaal gesproken hebben we een ontspannen adempatroon waarbij in- en uitademing elkaar in een rustig tempo afwisselen. Als we vergeten om op tijd in te ademen en maar blijven praten op één lange uitademing, raakt onze ademhaling verstoord en verliezen we de controle over onze stem en ons spreken.

2. TE GESPANNEN ZIJN OM RUSTIG EN LAAG TE KUNNEN ADEMEN EN GECONTROLEERD TE KUNNEN SPREKEN.

Stress en spanning beïnvloeden sterk hoe we ademen. In ons drukke leven nemen we vaak nauwelijks rustmomenten. Zelfs wanneer we pauze nemen, vullen we deze met allerlei bezigheden. Dit heeft gevolgen voor ons lichaam en dus ook voor onze ademhaling. Door stress en spanning spannen we de spieren in ons lichaam aan, trekken we onze schouders op en klemmen we onze kaken op elkaar. Het is belangrijk om bewust te worden van de spanningen in ons lichaam gedurende de dag en hoe we ademen. Een gespannen lichaam leidt tot een hoge en oppervlakkige ademhaling, waardoor we de controle over onze stem verliezen.

3. HET NIET GEBRUIKEN VAN JE ADEMHALING ALS NATUURLIJKE ONDERSTEUNING VOOR JE STEM.

Om een krachtige stem te kunnen produceren, moet je ademhaling je stem voldoende ondersteunen. Een goede ondersteuning ontstaat door het correct aanspannen van je buikspieren en je middenrif. Deze ondersteuning creëert de juiste druk onder de stembanden, waardoor ze correct kunnen sluiten en de stem helder en krachtig kan klinken.

4. NAAR ADEM HAPPEN VOORDAT JE BEGINT TE SPREKEN.

Vaak happen we naar adem vlak voordat we beginnen te spreken. We nemen een gespannen houding aan en starten met een hoge ademhaling. Het is belangrijk om bewust te worden van hoe je begint met spreken. Je hoeft niet naar adem te happen, want er is al voldoende lucht in je longen. Je bent al klaar om te spreken. Je kunt meteen beginnen. Hierdoor oefen je minder druk uit op je stem en voorkom je dat je ademhaling naar boven kruipt, waardoor het spreken gemakkelijker verloopt.

Als je de kracht van ademhaling wilt ervaren, nodigen we je uit om deel te nemen aan een van onze online trainingen, die je op onze professionele website kunt vinden. Ontdek vandaag nog de ongeëvenaarde voordelen en potentie van bewuste ademhalingstechnieken.


door katrien.geeraerts 24 januari 2025
Bij elke staat van zijn hoort een bepaald adempatroon. Het ligt er natuurlijk aan in wat voor situatie je je bevindt, of het bijvoorbeeld spannend is, maar in rust hoor je ongeveer zes tot acht keer per minuut adem te halen. Bij inspanning zal de ademfrequentie ongeveer vijfentwintig zijn. Veel mensen hebben in rust al een te snelle ademhaling. Ze hebben het niet door, maar dit kost veel energie. Als je dan gaat hardlopen, gaat die ademfrequentie nog meer omhoog en ga je hijgen. Dit wil je voorkomen. In deze blog kan je een stappenplan vinden om je ademhaling tijdens het sporten te trainen zodat je beter kan presteren én recupereren.
de gevolgen van hyperventilatie
22 januari 2025
Wat zijn de korte- en langetermijngevolgen van hyperventilatie en hoe kan je deze aanpakken. Krijg grip op jouw klachten. Meer weten? Lees verder!
hyperventilatie oefeningen
11 januari 2025
In dit artikel bespreken we drie praktische technieken waarmee je zelf op een eenvoudige manier aan de slag kan gaan én die je zullen helpen om dit onzichtbare spook aan te pakken. Want doseren (en dus tijdig een adempauze nemen) is héél belangrijk om de hyperventilatie te temmen. Hoe begin je eraan? Zorg er eerst voor dat je een rustige locatie hebt zonder afleidingen en een comfortabele houding. Probeer, hoe moeilijk het ook klinkt, je zorgen en afleidende gedachten te blokkeren. Kies vooral een oefening die bij je past, waar je het meeste bij ontspant en herhaal minstens 20 minuten per dag. Ritmische of hartcoherente ademhaling: Wees je bewust van je ademhaling (zowel van het ritme als de ademteug) Laat je schouders zakken Vertraag je ademhaling Tel langzaam tot vier terwijl je inademt, en tel dan langzaam tot zes terwijl je uitademt. Let op hoe je lichaam natuurlijk ontspant terwijl je langzaam uitademt. Het herkennen van deze verandering zal je helpen nog meer te ontspannen. Het is makkelijker om een ademhalingsbegeleider te volgen om het juiste ritme aan te nemen. Dat kan via de gratis app van Blijven Ademen. Probeer de app vandaag nog uit! Gevisualiseerde ademhaling: Zoek een comfortabele plek waar je je ogen kunt sluiten en combineer vertraagde ademhaling met je verbeelding. Stel je de ontspanning voor die je lichaam binnenkomt en de spanning die je lichaam verlaat. Adem zacht, in een natuurlijk ritme. Visualiseer je adem die door je neusgaten komt, je longen binnengaat en je borst en buik uitzet. Visualiseer dan je adem die dezelfde weg naar buiten gaat. Blijf ademen, maar stel je bij elke inademing voor dat je meer ontspanning inademt. Stel je bij elke uitademing voor dat je wat meer spanning kwijtraakt. Progressieve spierontspanning: Verplaats je gedachten naar jezelf en je ademhaling. Neem een paar diepe ademhalingen en adem langzaam uit. Scan mentaal je lichaam. Let op je hoofdpijn, als je die hebt, en andere gebieden die gespannen of verkrampt aanvoelen. Maak deze gebieden los. Laat zoveel spanning los als je kunt. Draai je hoofd soepel in een cirkelvormige beweging één of twee keer. (Stop met elke beweging die pijn veroorzaakt!) Rol je schouders een paar keer naar voren en naar achteren. Laat al je spieren volledig ontspannen. Roep een prettige gedachte op gedurende een paar seconden. Neem nog een diepe ademhaling en adem langzaam uit. Zelf doe ik dagelijks Yoga Nidra, zoek er eentje uit die bij je past qua stem en ritme.
Meer posts
Share by: