In dit artikel bespreken we drie praktische technieken waarmee je zelf op een eenvoudige manier aan de slag kan gaan én die je zullen helpen om dit onzichtbare spook aan te pakken. Want doseren (en dus tijdig een adempauze nemen) is héél belangrijk om de hyperventilatie te temmen.
Hoe begin je eraan? Zorg er eerst voor dat je een rustige locatie hebt zonder afleidingen en een comfortabele houding. Probeer, hoe moeilijk het ook klinkt, je zorgen en afleidende gedachten te blokkeren. Kies vooral een oefening die bij je past, waar je het meeste bij ontspant en herhaal minstens 20 minuten per dag.
Het is makkelijker om een
ademhalingsbegeleider te volgen om het juiste ritme aan te nemen. Dat kan via de gratis app van Blijven Ademen.
Probeer de app vandaag nog uit!
Zoek een comfortabele plek waar je je ogen kunt sluiten en combineer vertraagde ademhaling met je verbeelding.
Verplaats je gedachten naar jezelf en je ademhaling.
Zelf doe ik dagelijks Yoga Nidra, zoek er eentje uit die bij je past qua stem en ritme.
Door de nadruk te leggen op een zuinige uitademing, verhoog je het koolstofdioxidegehalte in je bloed, wat helpt om de symptomen van hyperventilatie te verminderen.
Naast het toepassen van ademhalingsoefeningen kun je met een paar eenvoudige aanpassingen je ademhaling structureel verbeteren:
Heb je last van hyperventilatie en wil je leren hoe je beter met deze klachten kunt omgaan? Ontdek onze uitgebreide training “Hyperventilatie, Angst & Paniek”, waarin we je stap voor stap begeleiden naar een gezonde ademhaling en een rustiger leven.
Ben je zorgprofessional en wil je je verdiepen in het behandelen van hyperventilatie? Volg onze gespecialiseerde opleiding voor zorgprofessionals en leer hoe je cliënten effectief kunt helpen met ademhalingstechnieken en stressmanagement. Met onze trainingen zetten we samen stappen naar een betere ademhaling en welzijn.