Blog Layout

Hartcoherentie als hulpmiddel bij autisme en stress

• 1 februari 2024

Autisme en stress

Veel mensen met autisme ervaren aanzienlijke stress of angst, slapen moeilijk of ervaren depressie. Ze leven vaak in een constante staat van onrust en onzekerheid. Sommigen kunnen stress niet meer verdragen en vermijden situaties, blijven binnen en komen niet meer in actie. Anderen proberen een tempo bij te houden dat te hoog is voor hen, met het risico op uitputting of burn-out.

Hartcoherentie als hulpmiddel bij autisme

Er bestaat echter een oplossing om deze innerlijke gejaagdheid en overprikkeling bij autisme te verminderen: een eenvoudige ademhalingstechniek om te ontstressen, die meetbaar is met behulp van biofeedback. Deze techniek, wetenschappelijk onderbouwd en met de juiste begeleiding, kan aanzienlijke rust brengen. Dit geldt niet alleen voor mensen met autisme, maar ook voor degenen die overprikkeld, moe en uitgeput zijn door het hectische leven.

Ademhalingsoefeningen op maat van mensen met autisme

Het is een heilzame techniek, ook voor mensen die gevoelig zijn voor hyperventilatie, angst en paniek, of dreigen in een burn-out terecht te komen. Toch is de benadering anders en bestaat er een specifieke aanpak van hartcoherentie die speciaal is afgestemd op mensen met autisme. Autisme coach Stiene Van den Eynde biedt een Autismevriendelijke Online Hartcoherentietraining aan, én de training is ook beschikbaar in haar praktijk.

Het voordeel van ‘meten is weten’

Hartcoherentie wordt als gunstig beschouwd voor mensen met autisme om verschillende redenen. Ten eerste richt het zich op het verminderen van overmatige stress en angst, veel voorkomende uitdagingen bij mensen met autisme. Door het bevorderen van een coherent patroon in het hartritme, helpt hartcoherentie bij het herstellen van de balans in het autonome zenuwstelsel, wat kan leiden tot een gevoel van kalmte en algemeen welzijn.


Een belangrijk aspect dat bijdraagt aan de effectiviteit ervan is de meetbaarheid. Voor mensen met autisme, die vaak behoefte hebben aan duidelijkheid en structuur, bieden meetbare resultaten geruststelling. De exacte ademhalingstechniek en meetbare resultaten van hartcoherentie kunnen bijdragen aan een gevoel van controle en voorspelbaarheid.

In vergelijking met meer abstracte benaderingen, zoals meditatie of mindfulness, is hartcoherentie concreet en specifiek. Cliënten kunnen precies zien of ze de techniek correct toepassen, waardoor de onzekerheid en angst die soms gepaard gaat met minder gestructureerde benaderingen, verminderd kan worden.


Een ander voordeel van hartcoherentie is dat het de communicatie tussen het hart en het brein bevordert, waarbij het signaal wordt gegeven dat er geen reden is voor stress of angst. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid en rust, wat van bijzonder belang is voor mensen met autisme die vaak moeite hebben met het reguleren van hun emotionele toestand.

Een hartcoherentie oefening

Hartcoherentie-oefeningen zijn ademhalingstechnieken die zich richten op het in balans brengen van je hartritme. Door bewust te ademen op een specifieke manier, synchroniseer je je ademhaling met je hartslag, waardoor je een toestand van innerlijke balans en fysiologische harmonie bevordert. Dit kan stress verminderen, emoties reguleren en je algehele welzijn verbeteren.

4 SEC IN EN 6 SEC UIT

Kan ik zelf mensen begeleiden met deze techniek?

Katrien Geeraerts, auteur van de bestseller rond hartcoherentie (Blijven ademen) heeft samen met Louis Van Nieuland een boek geschreven over deze materie. Zij geeft opleidingen hartcoherentie voor professionals en heeft nu samen met auticoach Stiene Van den Eynde een opleiding op maat gemaakt voor professionals die werken met mensen met autisme. Meer info kan je vinden in deze link: Opleiding Hartcoherentie en Autisme.


Wat kan nog meer bijdragen tot ontspanning?




Ontspannen op je eigen tijd en in je onverstoorbare ruimte.

Van harte, Katrien


door katrien.geeraerts 24 januari 2025
Bij elke staat van zijn hoort een bepaald adempatroon. Het ligt er natuurlijk aan in wat voor situatie je je bevindt, of het bijvoorbeeld spannend is, maar in rust hoor je ongeveer zes tot acht keer per minuut adem te halen. Bij inspanning zal de ademfrequentie ongeveer vijfentwintig zijn. Veel mensen hebben in rust al een te snelle ademhaling. Ze hebben het niet door, maar dit kost veel energie. Als je dan gaat hardlopen, gaat die ademfrequentie nog meer omhoog en ga je hijgen. Dit wil je voorkomen. In deze blog kan je een stappenplan vinden om je ademhaling tijdens het sporten te trainen zodat je beter kan presteren én recupereren.
de gevolgen van hyperventilatie
22 januari 2025
Wat zijn de korte- en langetermijngevolgen van hyperventilatie en hoe kan je deze aanpakken. Krijg grip op jouw klachten. Meer weten? Lees verder!
hyperventilatie oefeningen
11 januari 2025
In dit artikel bespreken we drie praktische technieken waarmee je zelf op een eenvoudige manier aan de slag kan gaan én die je zullen helpen om dit onzichtbare spook aan te pakken. Want doseren (en dus tijdig een adempauze nemen) is héél belangrijk om de hyperventilatie te temmen. Hoe begin je eraan? Zorg er eerst voor dat je een rustige locatie hebt zonder afleidingen en een comfortabele houding. Probeer, hoe moeilijk het ook klinkt, je zorgen en afleidende gedachten te blokkeren. Kies vooral een oefening die bij je past, waar je het meeste bij ontspant en herhaal minstens 20 minuten per dag. Ritmische of hartcoherente ademhaling: Wees je bewust van je ademhaling (zowel van het ritme als de ademteug) Laat je schouders zakken Vertraag je ademhaling Tel langzaam tot vier terwijl je inademt, en tel dan langzaam tot zes terwijl je uitademt. Let op hoe je lichaam natuurlijk ontspant terwijl je langzaam uitademt. Het herkennen van deze verandering zal je helpen nog meer te ontspannen. Het is makkelijker om een ademhalingsbegeleider te volgen om het juiste ritme aan te nemen. Dat kan via de gratis app van Blijven Ademen. Probeer de app vandaag nog uit! Gevisualiseerde ademhaling: Zoek een comfortabele plek waar je je ogen kunt sluiten en combineer vertraagde ademhaling met je verbeelding. Stel je de ontspanning voor die je lichaam binnenkomt en de spanning die je lichaam verlaat. Adem zacht, in een natuurlijk ritme. Visualiseer je adem die door je neusgaten komt, je longen binnengaat en je borst en buik uitzet. Visualiseer dan je adem die dezelfde weg naar buiten gaat. Blijf ademen, maar stel je bij elke inademing voor dat je meer ontspanning inademt. Stel je bij elke uitademing voor dat je wat meer spanning kwijtraakt. Progressieve spierontspanning: Verplaats je gedachten naar jezelf en je ademhaling. Neem een paar diepe ademhalingen en adem langzaam uit. Scan mentaal je lichaam. Let op je hoofdpijn, als je die hebt, en andere gebieden die gespannen of verkrampt aanvoelen. Maak deze gebieden los. Laat zoveel spanning los als je kunt. Draai je hoofd soepel in een cirkelvormige beweging één of twee keer. (Stop met elke beweging die pijn veroorzaakt!) Rol je schouders een paar keer naar voren en naar achteren. Laat al je spieren volledig ontspannen. Roep een prettige gedachte op gedurende een paar seconden. Neem nog een diepe ademhaling en adem langzaam uit. Zelf doe ik dagelijks Yoga Nidra, zoek er eentje uit die bij je past qua stem en ritme.
Meer posts
Share by: