Blog Layout

Tot rust komen met deze 7 tips

katrien.geeraerts • 9 april 2024

Als hartcoherentie coach deel ik graag 7 tips met jou die mijzelf helpen om tot rust te komen en te ontspannen. Wanneer je te kampen hebt met stress of door een drukke periode gaat in je leven, heb je er alle baat bij om ook rustige momenten in te lassen in jouw dag. Hoe kom je tot rust bij stress of hoe kan je stress verminderen?  Hier zijn 7 effectieve tips die kunnen helpen om te ontspannen:

Ademen door de neus met behulp van Myotape

Een eenvoudige maar krachtige manier om de ademhaling onder controle te houden, is door bewust adem te halen door de neus. Door gebruik te maken van Myotape, een speciale tape die op de mond wordt geplakt tijdens het slapen om de ademhaling door de neus te bevorderen, kun je ervoor zorgen dat je profiteert van de vele voordelen van neusademhaling, zoals het verhogen van zuurstofopname en het verminderen van stress.

Yoga Nidra meditatie

Samen met wat Yoga Nidra meditatie en zuinig ademhalen, voel ik me als een zen-master die klaar is om de wereld aan te kunnen. Yoga Nidra meditatie vormt voor mij een effectieve manier om lichaam en geest tot rust te brengen. Deze vorm van meditatie wordt vaak ingezet om diepe ontspanning te creëren en het zenuwstelsel te kalmeren. Het kan helpen om stress te verminderen en ademhaling te reguleren, waardoor je een gevoel van kalmte en innerlijke rust kan ervaren.

Inname van transdermaal magnesium en vitamine D

In de wintermaanden haal ik mijn portie transdermaal magnesium en vitamine D binnen alsof ik een hongerige beer ben die zich voorbereidt op de winterslaap. Je kunt maar beter zorgen dat je die tekorten aanvult, anders loop je rond als een zombie uit een B-film.


Het optimaliseren van de inname van voedingsstoffen zoals magnesium en vitamine D kan een aanzienlijke impact hebben op het lichaam en de ademhaling. Transdermaal magnesium kan helpen bij het ontspannen van spieren en het reguleren van de ademhaling. Vitamine D speelt ook een rol bij het reguleren van de ademhaling en het verminderen van stressreacties in het lichaam.

Dagelijks 20 minuten beweging

Ik zorg ervoor dat ik dagelijks mijn 20 minuten beweging krijg, maar voel me eerlijk gezegd soms als een luie kat die van de bank moet afrollen.  Regelmatige lichaamsbeweging kan een positieve invloed hebben op de ademhaling en het verminderen van stress. Door dagelijks 20 minuten te bewegen, zoals wandelen, fietsen of yoga, kun je jouw ademhalingspatroon verbeteren, de longcapaciteit vergroten en de algehele gezondheid en welzijn bevorderen.

Gebruik van een Shakti mat

Het gebruik van een Shakti mat kan helpen om spanning in het lichaam te verminderen en diepe ontspanning te bevorderen. Door regelmatig op een Shakti mat te liggen, kan je dus stress verminderen, spierspanning loslaten en jouw ademhaling kalmeren. Het voelt alsof ik op een cactus lig maar dan op een goede manier.

Beoefenen van een hobby

Wanneer ik niet bezig ben met mijn ademhaling, beweging of als een luie kat op mijn Shakti mat lig, doe ik iets waar ik stiekem van geniet. Of het nu gaat om tekenen of gewoon een puzzel maken, het geeft me het gevoel alsof ik stiekem aan het spijbelen ben van het leven.

Het beoefenen van een hobby kan een krachtig middel zijn om de geest tot rust te brengen en de ademhaling te reguleren. Of het nu gaat om schilderen, tuinieren, koken of muziek maken, het actief bezig zijn met een hobby kan bijdragen aan het verminderen van stress en het bevorderen van een dieper ademhalingspatroon.

Laat je omringen door positieve mensen

Laten we eerlijk zijn, omringd zijn door positieve mensen voelt alsof je omringd bent door een kudde puppy's die je overladen met liefde. Het maakt de wereld een stuk leuker en het leven een stuk draaglijker. Het hebben van een positieve en ondersteunende sociale kring kan een grote impact hebben op het verminderen van stress en het bevorderen van een rustige ademhaling.

Door het toepassen van deze zeven tips kan jij de rust vinden die je nodig hebt en jouw ademhaling onder controle houden. Bekijk deze webinar ter aanvulling en pas de tips toe in jouw dagelijkse leven.

Wat kan nog meer bijdragen tot ontspanning?


door katrien.geeraerts 24 januari 2025
Bij elke staat van zijn hoort een bepaald adempatroon. Het ligt er natuurlijk aan in wat voor situatie je je bevindt, of het bijvoorbeeld spannend is, maar in rust hoor je ongeveer zes tot acht keer per minuut adem te halen. Bij inspanning zal de ademfrequentie ongeveer vijfentwintig zijn. Veel mensen hebben in rust al een te snelle ademhaling. Ze hebben het niet door, maar dit kost veel energie. Als je dan gaat hardlopen, gaat die ademfrequentie nog meer omhoog en ga je hijgen. Dit wil je voorkomen. In deze blog kan je een stappenplan vinden om je ademhaling tijdens het sporten te trainen zodat je beter kan presteren én recupereren.
de gevolgen van hyperventilatie
22 januari 2025
Wat zijn de korte- en langetermijngevolgen van hyperventilatie en hoe kan je deze aanpakken. Krijg grip op jouw klachten. Meer weten? Lees verder!
hyperventilatie oefeningen
11 januari 2025
In dit artikel bespreken we drie praktische technieken waarmee je zelf op een eenvoudige manier aan de slag kan gaan én die je zullen helpen om dit onzichtbare spook aan te pakken. Want doseren (en dus tijdig een adempauze nemen) is héél belangrijk om de hyperventilatie te temmen. Hoe begin je eraan? Zorg er eerst voor dat je een rustige locatie hebt zonder afleidingen en een comfortabele houding. Probeer, hoe moeilijk het ook klinkt, je zorgen en afleidende gedachten te blokkeren. Kies vooral een oefening die bij je past, waar je het meeste bij ontspant en herhaal minstens 20 minuten per dag. Ritmische of hartcoherente ademhaling: Wees je bewust van je ademhaling (zowel van het ritme als de ademteug) Laat je schouders zakken Vertraag je ademhaling Tel langzaam tot vier terwijl je inademt, en tel dan langzaam tot zes terwijl je uitademt. Let op hoe je lichaam natuurlijk ontspant terwijl je langzaam uitademt. Het herkennen van deze verandering zal je helpen nog meer te ontspannen. Het is makkelijker om een ademhalingsbegeleider te volgen om het juiste ritme aan te nemen. Dat kan via de gratis app van Blijven Ademen. Probeer de app vandaag nog uit! Gevisualiseerde ademhaling: Zoek een comfortabele plek waar je je ogen kunt sluiten en combineer vertraagde ademhaling met je verbeelding. Stel je de ontspanning voor die je lichaam binnenkomt en de spanning die je lichaam verlaat. Adem zacht, in een natuurlijk ritme. Visualiseer je adem die door je neusgaten komt, je longen binnengaat en je borst en buik uitzet. Visualiseer dan je adem die dezelfde weg naar buiten gaat. Blijf ademen, maar stel je bij elke inademing voor dat je meer ontspanning inademt. Stel je bij elke uitademing voor dat je wat meer spanning kwijtraakt. Progressieve spierontspanning: Verplaats je gedachten naar jezelf en je ademhaling. Neem een paar diepe ademhalingen en adem langzaam uit. Scan mentaal je lichaam. Let op je hoofdpijn, als je die hebt, en andere gebieden die gespannen of verkrampt aanvoelen. Maak deze gebieden los. Laat zoveel spanning los als je kunt. Draai je hoofd soepel in een cirkelvormige beweging één of twee keer. (Stop met elke beweging die pijn veroorzaakt!) Rol je schouders een paar keer naar voren en naar achteren. Laat al je spieren volledig ontspannen. Roep een prettige gedachte op gedurende een paar seconden. Neem nog een diepe ademhaling en adem langzaam uit. Zelf doe ik dagelijks Yoga Nidra, zoek er eentje uit die bij je past qua stem en ritme.
Meer posts
Share by: