Blog Layout

Slaap je echt beter als je een plakker op je mond plakt?

katrien.geeraerts • 13 november 2023

WAAROM PLAK IK MIJN MOND AF?

Sinds ik het boek van James Nestor "Het Nieuwe Ademen" heb gelezen, ben ik fan van het mond tapen gedurende de nacht. Dit wil zeggen dat ik een tape (myotape) gebruik, om mijn mond af te plakken zodat ik naar een totale neusademhaling overga waardoor ik veel beter slaap!


Nestor verkent de cruciale rol van onze ademhaling. Hij pleit voor het bewust overschakelen van mondademhaling naar neusademhaling, benadrukkend hoe deze simpele verandering aanzienlijke voordelen biedt.


Hij onthult de wetenschappelijke voordelen van neusademhaling, waaronder luchtzuivering, bevochtiging van ingeademde lucht, verhoogde zuurstofopname, regulering van bloeddruk en hartslag, verbeterde slaapkwaliteit, en bevordering van mondgezondheid.




 



Door bewust te schakelen van een mondademhaling naar een neusademhaling en je uitademing te vertragen, kun je de weg naar een gezonder en meer ontspannen leven inslaan. Waarom zijn deze twee technieken, neusademhaling en vertraagde uitademing, zo gunstig voor je? Ze zijn wetenschappelijk onderbouwd en kunnen je gezondheid effectief beïnvloeden.  Ademhaling is de sleutel tot het vinden van ontspanning.


1. De Overgang van mond naar neus

De eerste stap naar meer energie en minder stress is om je ervan bewust te worden of je door je mond of door je neus ademt. Hoe adem je s’nachts, overdag, of tijdens bepaalde activiteiten zoals winkelen of wandelen? Het bewust worden van deze momenten is cruciaal. De neus is namelijk ontworpen om te ademen, niet je mond. Het biedt talloze voordelen voor je gezondheid.


2. Verleng je Uitademing

De volgende stap is om dagelijks een paar minuten de tijd te nemen om je uitademing bewust te vertragen in vergelijking met je inademing. Neem een rustige ademteug in via je neus en verleng vervolgens je uitademing gecontroleerd door de neus.



Terwijl veel mensen gewend zijn om door hun mond te ademen, is neusademhaling een essentieel en vaak onderschat aspect van een gezonde ademhaling. Dit zijn de voornaamste voordelen.


1. Luchtzuivering:

Een van de meest opvallende voordelen van neusademhaling is het vermogen om de lucht te zuiveren voordat deze onze longen bereikt. De neus is voorzien van kleine haartjes en slijmvlies dat stofdeeltjes, allergenen, bacteriën en virussen kan opvangen en vasthouden voordat ze dieper in de luchtwegen kunnen doordringen. Dit helpt ons lichaam om schadelijke indringers te filteren en kan het risico op luchtweginfecties verminderen.


2. Bevochtiging en verwarming van de lucht:

De neus helpt bij het bevochtigen en verwarmen van de ingeademde lucht voordat deze de longen bereikt. Droge lucht kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken en kan bijdragen aan ademhalingsproblemen, vooral bij mensen met astma of allergieën. Neusademhaling zorgt ervoor dat de lucht de juiste temperatuur en vochtigheid heeft voordat deze in de longen terechtkomt, waardoor het ademhalingscomfort wordt verbeterd.


3. Verhoogde zuurstofopname:

Wanneer we door de neus ademen, wordt de luchtstroom geleidelijk en regelmatig gereguleerd. Dit resulteert in een diepere (middenrif) ademhaling en een efficiëntere zuurstofopname.


4. Verbeterde bloeddruk en hartslag:

Neusademhaling helpt de bloeddruk en de hartslag te reguleren. Wanneer we door de neus ademen, activeren we het parasympathische zenuwstelsel (de rempedaal), dat het lichaam in een rustige en ontspannen toestand brengt. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en het handhaven van een gezondere cardiovasculaire functie.


5. Betere slaapkwaliteit:

Neusademhaling speelt een cruciale rol in de kwaliteit van de slaap. Mensen die 's nachts door hun mond ademen, kunnen last hebben van snurken en slaapapneu, wat kan leiden tot slaapstoornissen en vermoeidheid overdag. Door neusademhaling te bevorderen, kan de kwaliteit van de slaap verbeteren, wat op zijn beurt de algehele gezondheid en welzijn ten goede komt. Daarom raad ik steeds aan om gedurende de nacht je mond dicht te tapen. Hiervoor bestaan speciaal ontwikkelde tapes die je gedurende de nacht op je mond kan plakken waardoor je verplicht bent om terug met je neus te leren ademen. Indien de tape s ’nachts niet lukt, kan je gedurende de dag af en toe je mond eens toeplakken (achter je computer in een concentratie, of tijdens het kijken naar een spannende film).


6. Mondgezondheid:

Neusademhaling kan bijdragen aan een betere mondgezondheid. Mondademhaling kan leiden tot uitdroging van het slijmvlies in de mond, wat het risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen kan verhogen. Als je door je neus ademt, behoudt de mond zijn natuurlijke vochtigheid en blijven de tanden en het tandvlees gezonder.


Kortom, neusademhaling biedt tal van voordelen die verder gaan dan louter het in- en uitademen van lucht. Het is een essentieel aspect van een gezonde ademhaling voor zowel kinderen als volwassenen en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit, verhoogde zuurstofopname, lagere stressniveaus, verbeterde slaapkwaliteit en mondgezondheid.


Als je gewoonlijk door je mond ademt, kan het de moeite waard zijn om bewust te proberen over te schakelen naar neusademhaling om te profiteren van deze gezondheidsvoordelen. Het kan een eenvoudige maar krachtige stap zijn om uw algehele welzijn te verbeteren.


Wil je de myotape eens zelf uitproberen?

Voor volwassenen :https://www.blijvenademen.be/product/MYOTAPE-VOLWASSENEN

Voor baarden : https://www.blijvenademen.be/product/MYOTAPE-VOOR-BAARDEN

Voor kinderen :https://www.blijvenademen.be/product/MYOTAPE-KINDEREN


Je eet ook niet door je neus, dus je ademt ook niet door je mond ;)


Maar vooral : Blijven ademen!


door katrien.geeraerts 24 januari 2025
Bij elke staat van zijn hoort een bepaald adempatroon. Het ligt er natuurlijk aan in wat voor situatie je je bevindt, of het bijvoorbeeld spannend is, maar in rust hoor je ongeveer zes tot acht keer per minuut adem te halen. Bij inspanning zal de ademfrequentie ongeveer vijfentwintig zijn. Veel mensen hebben in rust al een te snelle ademhaling. Ze hebben het niet door, maar dit kost veel energie. Als je dan gaat hardlopen, gaat die ademfrequentie nog meer omhoog en ga je hijgen. Dit wil je voorkomen. In deze blog kan je een stappenplan vinden om je ademhaling tijdens het sporten te trainen zodat je beter kan presteren én recupereren.
de gevolgen van hyperventilatie
22 januari 2025
Wat zijn de korte- en langetermijngevolgen van hyperventilatie en hoe kan je deze aanpakken. Krijg grip op jouw klachten. Meer weten? Lees verder!
hyperventilatie oefeningen
11 januari 2025
In dit artikel bespreken we drie praktische technieken waarmee je zelf op een eenvoudige manier aan de slag kan gaan én die je zullen helpen om dit onzichtbare spook aan te pakken. Want doseren (en dus tijdig een adempauze nemen) is héél belangrijk om de hyperventilatie te temmen. Hoe begin je eraan? Zorg er eerst voor dat je een rustige locatie hebt zonder afleidingen en een comfortabele houding. Probeer, hoe moeilijk het ook klinkt, je zorgen en afleidende gedachten te blokkeren. Kies vooral een oefening die bij je past, waar je het meeste bij ontspant en herhaal minstens 20 minuten per dag. Ritmische of hartcoherente ademhaling: Wees je bewust van je ademhaling (zowel van het ritme als de ademteug) Laat je schouders zakken Vertraag je ademhaling Tel langzaam tot vier terwijl je inademt, en tel dan langzaam tot zes terwijl je uitademt. Let op hoe je lichaam natuurlijk ontspant terwijl je langzaam uitademt. Het herkennen van deze verandering zal je helpen nog meer te ontspannen. Het is makkelijker om een ademhalingsbegeleider te volgen om het juiste ritme aan te nemen. Dat kan via de gratis app van Blijven Ademen. Probeer de app vandaag nog uit! Gevisualiseerde ademhaling: Zoek een comfortabele plek waar je je ogen kunt sluiten en combineer vertraagde ademhaling met je verbeelding. Stel je de ontspanning voor die je lichaam binnenkomt en de spanning die je lichaam verlaat. Adem zacht, in een natuurlijk ritme. Visualiseer je adem die door je neusgaten komt, je longen binnengaat en je borst en buik uitzet. Visualiseer dan je adem die dezelfde weg naar buiten gaat. Blijf ademen, maar stel je bij elke inademing voor dat je meer ontspanning inademt. Stel je bij elke uitademing voor dat je wat meer spanning kwijtraakt. Progressieve spierontspanning: Verplaats je gedachten naar jezelf en je ademhaling. Neem een paar diepe ademhalingen en adem langzaam uit. Scan mentaal je lichaam. Let op je hoofdpijn, als je die hebt, en andere gebieden die gespannen of verkrampt aanvoelen. Maak deze gebieden los. Laat zoveel spanning los als je kunt. Draai je hoofd soepel in een cirkelvormige beweging één of twee keer. (Stop met elke beweging die pijn veroorzaakt!) Rol je schouders een paar keer naar voren en naar achteren. Laat al je spieren volledig ontspannen. Roep een prettige gedachte op gedurende een paar seconden. Neem nog een diepe ademhaling en adem langzaam uit. Zelf doe ik dagelijks Yoga Nidra, zoek er eentje uit die bij je past qua stem en ritme.
Meer posts
Share by: